
Quan arriba el fred de l’hivern, entre gener i abril, és temps de calçots a Tarragona. És el moment de gaudir d’una calçotada tradicional. Amb la família, els amics o els companys de feina, aquesta experiència gastronòmica és una de les més esperades a Catalunya.
A TGNA, Tarragona Apartaments, sabem com diferernciar-nos de qualsevol hotel de Tarragona i et donem l’oportunitat de fer una calçotada ben especial en una de les terrasses dels nostres apartaments al centre de Tarragona.
Descobrir Tarragona és endinsar-se en la història, la gastronomia i les tradicions locals. Els plats mariners com el suquet de peix al Serrallo o la calçotada amb salsa romesco són imprescindibles per conèixer la nostra cuina.
Així mateix, el Camp de Tarragona és el veritable rebost de la ciutat. Aquí es produeixen els millors ingredients per als nostres restaurants. Gràcies al nostre comerç de proximitat, Tarragona gaudeix de fruita, verdura, peix i carn de qualitat. Un autèntic luxe per als amants de la bona cuina.
Taula de continguts
ToggleCalçotada en apartament a Tarragona
A TGNA, Tarragona Apartaments, volem que et sentis com a casa. Per això, t’oferim un viatge gastronòmic a l’essència mediterrània de Tarragona.
T’animem a fer una calçotada a la terrassa d’un dels nostres apartaments al centre de Tarragona. Pots escollir entre TGNA Llúria 11, Reding 22, Rambla 68 o Cervantes 8.
Encara que pugui semblar complicat, organitzar una calçotada a Tarragona és fàcil. Només cal saber on comprar calçots cuits o on anar a un restaurant especialitzat.
Per demostrar-ho, hem fet una petita calçotada a la terrassa interior de TGNA Cervantes 8 i hem comprat un manat de 25 calçots cuits per 7,5€ a Calçots Santacreu.
Aquesta deliciosa calçotada la vam acompanyar d’una salsa romesco de Fruits S&P i un vi Camí de la Font de Vinyes del Tiet Pere. Un autèntic festa de sabors mediterranis.

IGP calçots de Valls
En primer lloc, cal dir que la calçotada va néixer a finals del segle XIX a Valls, gràcies a un pagès anomenat el Xat de Benaiges. Un dia, per variar el dinar, va decidir menjar-se unes cebes grillades que va acabar esdevenint un plat típic de la cuina popular catalana.
Tarragona és una ciutat plena d’història, on el turista es veu captivat pel seu centre urbà mil·lenari i pel seu ric vessant mediterrani. A Tarragona tant pots explorar el centre urbà, com comprar al Mercat de Bonavista o passejar a peu fins el Castell de Tamarit tot passant prèviament pels calçots plantats a les hortes de Ferran.
A prop de Tarragona, trobem alguns dels millors productors d’IGP Calçots de Valls d’Horta Blanch. Amb més de 30 anys d’experiència, cultiven els millors calçots de Catalunya, disponibles a la seva botiga, fruiteries i supermercats d’Altafulla i Tarragona.


Calçots cuits per emportar a Tarragona
A Sant Salvador, prop del complex petroquímic de Tarragona, trobem l’empresa familiar Calçots Santacreu, especialitzada en el cultiu i cocció de calçots per emportar. Ofereixen una qualitat excel·lent a preus raonables.
A Tarragona, és habitual comprar calçots cuits i acabar el dinar fent la carn a la brasa, una opció còmoda per a les famílies i grups d’amics.
També pots trobar calçots cuits a la fruiteria El Racó del Pagès, a la Vall de l’Arrabassada, i a la botiga El Corral de Boscos, especialitzada en menjar cassolà per emportar.


Calçotada a restaurants de Tarragona
Al barri del Serrallo de Tarragona, el Restaurant Varadero ofereix un tast de calçots durant tot l’any, mentre que el Restaurant Mas Roselló i el restaurant Piticuixa presenten un menú de calçotada de temporada, amb un preu habitual d’entre 40€-50€ per persona.
Per una calçotada autèntica, el millor és visitar el Restaurant El Trull, un petit establiment de cuina catalana i brasa a la Via Augusta, recent guanyador del programa Joc de Cartes com a millor plat tradicional.
A banda de les opcions més clàssiques, cal destacar els restaurants ubicats als polígons industrials de Tarragona. Els restaurants Molina i el El Gordo 2 serveixen menús diaris a preus competitius i, durant l’hivern, ofereixen una cuina de brasa i… calçots.


Recepta de salsa romesco per calçotada
Finalment, volem destacar que tot centre de ciutat compta amb una biblioteca, i el nostre edifici TGNA Cervantes 8 és veí de la Biblioteca de Tarragona , que acumula més de 175 anys d’història.
Aprofitant la proximitat, vam visitar el primer pis de la biblioteca i vam consultar el seu receptari de cuina catalana. D’aquesta manera, us compartim una recepta de salsa romesco (salvitxada), ideal per acompanyar els calçots de la temporada.

Ingredients:
- 1 cabeça d’alls
- 200 grams d’ametlles torrades
- 200 grams d’avellanes torrades
- 200 grams de tomàquets madurs
- ¼ d’oli d’oliva verge extra DOP Ciurana
- 100 grams de vinagre
- 4 nyores
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- Bitxo al gust
- 1 polsim de pebre negre
- Sal
Elaboració: primer caldrà posar les nyores en remull i després s’haurà de separar la carn de la pell. En segon lloc, cal escalivar i pelar els alls i els tomàquets. Finalment, s’han d’ajuntar tots els ingredients per triturar-los amb un braç elèctric.
Comentaris: la quantitat d’oli o vinagre pot variar en funció del gust de cada persona i hi ha la possibilitat d’afegir-hi una mica de menta per aromatitzar la salsa. La salsa romesco i salsa calçots no és ben bé el mateix.
Usos: la fruita seca predominarà bastant en la salsa, així que acompanyarà bé unes hortalisses a la planxa o a la brasa, algún peix blau o blanc fet de la mateixa manera o fins i tot cuit al vapor, marisc i també carns fredes. Però els calçots, tal com diu l’enunciat, són les hortalisses més adequades per a gaudir amb aquesta salsa. Només caldrà estar amatents amb la quantitat de bitxo que s’hi posa tenint en compte allò que haurà d’emprar.